Zgłoś

Skutki kolizji

Zwierzę w starciu z rozpędzonym samochodem nie ma praktycznie żadnych szans na przeżycie!

Badanie rysia

W 98% przypadków kolizji takie zwierzęta jak sarny czy jelenie ponoszą śmierć na drodze lub w wyniku poniesionych obrażeń. Z uwagi na brak ogólnokrajowego numeru telefonu dedykowanego pomocy rannym zwierzętom i służb mogących zawieźć zwierzę do lecznicy - większość z nich nie ma szans na przeżycie i kona w męczarniach. Dostępność służb weterynaryjnych jest w Polsce niewystarczająca, szczególnie, gdy wypadek ma miejsce nocą. Ofiarami kolizji stają się również osierocone w wyniku śmierci swoich rodziców młode. Tak więc rzeczywisty wymiar strat spowodowanych przez kolizje jest wielokrotnie większy niż podają statystyki.

- zderzenie rozpędzonego auta ze zwierzęciem ważącym kilkaset kilogramów jest niebezpieczne także dla ludzi uczestniczących w kolizji - rannych w wypadkach jest 2% uczestników (w Polsce jest to ponad 200 osób rocznie), ofiary śmiertelne wśród ludzi zdarzają się w 0,04% wypadków (śmierć ponosi około 10 osób rocznie).

- koszty naprawy zniszczonego pojazdu, które mogą wynieść od kilku do kilkunastu tysięcy złotych, ubezpieczyciel zwróci pod warunkiem posiadania polisy AC (a strata jest wyższa niż 500 zł), dobrze jest posiadać także protokół od policji potwierdzający uczestnictwo w kolizji.

19.11.2010

Raport WWF na temat wypadków

WWF przygotował raport na temat wypadków z udziałem zwierząt.

14.10.2010

SOFA dla akcji WWF

Zespół SOFA wspiera akcję WWF Zwolnij! Zwierzę na drodze!