Zgłoś

Czy wiesz, że:

Sarny są przywiązane do miejsca, w którym żyją, i tak jak ludzie poruszają się często po swoich ulubionych ścieżkach. Jeśli ich szlak zostanie przecięty przez drogę, będą zwykle w tym samym miejscu próbowały ją pokonać. Widząc jedną sarnę wbiegającą na drogę możemy być niemal pewni, że zaraz pojawi się za nią kilka lub kilkanaście następnych. Jelenie, dziki i sarny często migrują w grupach, podążając za swoim przewodnikiem.

Zwierzęta te najbardziej aktywne są o zmierzchu i o świcie, kiedy spędzają czas na żerowaniu - to właśnie wtedy trzeba podróżować ze wzmożoną uwagą. Sarna oślepiona przez światła reflektorów rzadko ucieka, zaś w większości przypadków zatrzymuje się i staje w bezruchu. Jest to zjawisko tzw. „zamrożenia". Zwierzę tkwi w nim tak długo, dopóki nie pojawi się inny bodziec - mruganie światłami, trąbienie czy inny pojazd.

Zwierzę na drodze

Poradnik dla kierowców

Kiedy możemy spotkać zwierzęta na drodze?

Przede wszystkim wiosną (maj/czerwiec) oraz jesienią (wrzesień - październik).

Wiosna to czas rozmnażania wielu gatunków zwierząt, tworzenia areałów osobniczych i zmiany ostoi, walki o samice, szukania miejsc rozrodu, a zatem migracji na większe, niż na co dzień, odległości. Młode także opuszczają miejsce swoich narodzin. Jesienią zaś rozpoczynają się migracje zwierząt na zimowiska, ale także gody u niektórych gatunków kopytnych (dziki, jelenie, łosie).

Kolizje ze zwierzętami.

Większość kolizji ma miejsce przy dobrych warunkach pogodowych i suchej nawierzchni.

Ich przyczyną jest nadmierna prędkość, która ogranicza możliwości manewru w przypadku pojawienia się zwierzęcia na drodze oraz zwiększa dystans potrzebny do zatrzymania rozpędzonego auta. Nocą należy dodać do tego słabą widoczność. Najważniejszą rzeczą, jaką powinniśmy zrobić, jest zwolnić i obserwować pobocze, szczególnie nocą, gdy mrok utrudnia widoczność zwierząt.

19.11.2010

Raport WWF na temat wypadków

WWF przygotował raport na temat wypadków z udziałem zwierząt.

14.10.2010

SOFA dla akcji WWF

Zespół SOFA wspiera akcję WWF Zwolnij! Zwierzę na drodze!